Sunday, January 17, 2016

Ránctalanító teszt a fogyasztóvédelemtől

Mit ígérnek, és mennyit érnek a tévében, rádióban sokat reklámozott ránctalanító krémek?A Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi szaklap 9 ránctalanítót vizsgált meg, és teszteltetett 270 nővel.

A teszt előtt kíváncsiak voltak arra, hogy a nők milyen hatást várnak el egy ránctalanítótól. A nők 40,2 százaléka nem remél látható ránccsökkentést, 39,5 százalékuk látható de nem teljes javulást vár, 10,3 százaléknak fogalma sincs, 10 százalékuk pedig látható és teljes javulást vár. Na, ők azok, akik rosszul jártak, ugyanis a tesztek eredménye lesújtó.

Az mindenesetre szinte bizonyos, hogy a nők a 40-es éveik elejére jutnak el odáig, hogy ránctalanító krémet vásároljanak. A kozmetikai ipar pedig igyekszik ezt kihasználni, mindenféle izgalmasnak gondolt alapanyagokkal készíti a krémeket, mint a hialuronsav, a koenzim Q10, vagy a tokoferol.

A krémeket 270 nő tesztelte, négy héten át kenték vele az arcukat reggel és este. Azért pont négy hétig, mert a gyártók azt ígérték, hogy ennyi idő alatt látható változásokra lehet számítani, de van olyan gyártó, aki már 14 nap alatt garantálta a látható javulást. A nőket a teszt előtt és után lefotózták, és a két fotót összevetették anélkül, hogy megmondták volna, melyik fotó készült a teszt előtt és melyik utána. A vizsgálatban részt vevők bőrének a víztartalmát Corneometerrel ellenőrizték, és természetesen laborban megvizsgálták a krémeket mikrobiológiai szempontból is. Íme, az eredmények.


ESTÉE LAUDER ADVANCED TIME ZONE CREME SPF15 NORMÁL/KOMBINÁLT BŐRRE 14900 Ft (30 ml)


"Láthatóan csökkenti a kisebb ráncokat és a jobb megjelenést kölcsönöz" - ígéri a nagy múltú cég drága arckréme. Ehhez képest nemcsak, hogy a ráncokat nem csökkentette a krém, de még a hidratáló hatása sem volt igazán jó, használni viszont nagyon szerették a nők. A vizsgálatot végzők viszont nem örültek se az illatanyagnak, amire sokan érzékenyek, se a sok tartósítószernek.
DIADERMINE LIFT+INTENSE ELASTIN RÁNCTALANÍTÓ ARCKRÉM


"Az apróbb ráncokat láthatóan csökkenti" - szól az ígéret, a teszt viszont mást mutatott. A ránctalanításra elégtelen eredményt kapott, viszont legalább jól hidratál. A tesztelők a csomagolásában is találtak kivetnivalót.

LANCASTER SURACTIF FILL AND PERFECT NAPPALI KRÉM 11990 Ft (50 ml)


"Napról napra segít a megjelenő ráncokat láthatóan elhalványítani" - ígéri a krém, de azon túl, hogy hidratálásra tényleg tökéletes, sok jót nem tudtak róla írni a Test magazinnál. Nincs benne napvédő, van viszont benne parfüm és tartósítószer bőven.

VICHY LIFTACTIV SUPREME NORMÁL ÉS KOMBINÁLT BŐRRE - 7300 Ft (50 ml)


"A mély ráncok csökkennek, és a bőr láthatóan feszesebb lesz" - mondja a reklám. A tégely szép, eleganciát sugároz, de a hatása pont ugyanolyan, mint az összes többi krémé. Hidratálni is csak jól hidratál, fényvédő nem került bele, parfüm viszont igen. A Vichy-t már más teszt is elég hátra sorolta, mert sok benne az allergén anyag és kifejezetten nem ajánlott érzékeny bőrűeknek. 
Viszont megnyerő a csomagolása és az ára is félre vezető a tudásához képest.

LAVERA KARANJAOLAJOS BŐRFESZESÍTŐ NAPPALI KRÉM 4990 Ft (30 ml)


"A természetes hialuronsav intenzíven hidratálja az arcbőrt, belülről párnázza ki a bőrt és láthatóan csökkenti a ráncokat" - ígéri a természetes alapanyagokkal dolgozó krém. Na, ehhez képest a ráncokkal nem tudott mit kezdeni, és sajnos hiába az egzotikus nevű karanjaolaj, a hidratálása is csak közepes. Jó hír viszont, hogy nem tartalmaz konzerválószert, parfümöt viszont igen. MÜLLER CV VITAL 35+ Q10 NAPPALI ÁPOLÓ - 3450 Ft (50 ml)


"Láthatóan csökkennek a ráncok" - mondja a Müller saját márkás arckréméről, ami legalább olcsó. Hatásában pont ugyanazt tudja, mint a többszörösébe kerülő L'Oreal, igaz kevesebb benne a tartósítószer. Aki olcsó krémet keres, ami hidratál, annak ez a krém jó választás lehet.

NIVEA Q10 PLUS  - 3450 Ft (50 ml)


"Láthatóan csökkenti a ráncokat" - kommunikálja a nagy múltú német cég, akinek terméke nagyon jó minősítést kapott - a hidratálásra. Egyébként viszont van benne parfüm és konzerválószer, bár nem olyan brutális mennyiségben, mint a francia társáéban. 
Ár érték arányban nekem ez a kedvencem egyébként, és más teszteken is egész jó helyezést ért el.

L'OREAL REVITALIFT NAPPALI ARCKRÉM- 2990 Ft (50 ml)


"Már négy hét után láthatóan csökkenti a ráncokat" - mondja a L'Oreal, akiket már elég sok túlzó állításért meszeltek el, de ennek ellenére szeretnek ígérni. A krém nem csökkenti a ráncokat, bár jól hidratál, de raktak bele ötféle tartósítószert és parfümöt is.

OLAY ANTI-WRINKLE FIRM & LIFT NAPPALI KRÉM SPF15 - 2999 Ft (50 ml)


A németeknél Olaz néven, nálunk Olay néven kapható arckrém azt ígéri, 14 nap alatt csökkenti a ráncokat - "Hah, majd ha fagy!" - állítják a tesztelők, akik ránctalanító hatást nem tapasztaltak, de szerették a használatát, és azt is, hogy jól hidratál a krém, amiben viszont háromféle tartósítószer is megtalálható.

Tulajdonképpen szólhatott volna ez a blogbejegyzés a samponokról, balzsamokról is, melyekre ugyanez igaz a reklám szempontjából, de ma láttam meg ezt a cikket a Díványban, és muszáj volt betennem ide.

Remélem segítettem valakinek vele.

*

Artistry Youth Xtend kollekció

Ön elmúlt már 30?  Az Artistry Youth Xtend arcápoló öregedésgátló szett azoknak a nőknek ideális megoldás, akik már tudják, hogy 30...